Broch-Lips, Henrik. "Udfordrende udstilling på grænsen mellem teknik og kunst", Arhus Stiftstidende, Kunst, p. 11, 5 november 2006. (Danish)


Kunst


Udfordrende udstilling på grænsen mellem teknik og kunst


Nu er kunstnerne også begyndt at forholde sig kritisk til den digitale tidsalder. Ved at benytte avanceret teknologi og nye, elektroniske medier undersøger de konsekvenserne af computerteknologiens tiltagende indflydelse på vores daglige liv. De komplekse og ofte lidt kedelige, tekniske undersøgelser, kan af og til føre til både tankevækkende og æstetiske kunstværker. Det kan man netop nu opleve i Århus Kunstbygning. Her viser et dusin internationale kunstnere i alt syv digitale installationer. Udstillingen indgår i den aktuelle, digitale kunstfestival, der lige nu præger byens kunstscene.
Amerikanske Brucker-Cohen har koblet tyve fjernstyrede legetøjsbiler til et allerede opererende FBI-overvågningsprogram. Det registrerer nøgleord som 'bombe', 'terror' og angreb' i private e-mails eller i tekster, nogen har lagt ud på nettet. Men når kunstneren lader sine politibiler sætte hylende i gang og fare kaotisk rundt på et stort, blåt podium, kommenterer han nok kritisk både ordensmagtens ønske om at overvåge befolkningen og dens reelle manglende kontrol med terrorismen. Men værket har umiddelbart ikke synlige, æstetiske kvaliteter. Det har til gengæld Lozano-Hemmers kaotiske udgave af børnelegen 'Den som flaskehalsen peger på'. Værket består af et lysegrønt bord og 30 store ølflasker, der snurrer rundt mellem hinanden. Flaskernes rotation genereres af samme form for algoritmer, der i hjernen bliver til mentale processer. Dermed iscenesætter den mexikanske kunstner, på en underholdende og smuk måde, hvad der foregår inde i hjernens neurobiologiske system.
Død tobaksplante
Århusianske Tine Bech har, sammen med briterne Sam Woolf og Dave Lawrence, skabt en række specialdesignede sko. Ved at tage dem på, og hoppe lidt rundt mellem fire følsomme sensorer, kan man selv aktivere forskellige animerede dyrelyde. Værket forholder sig måske nok kritisk til samfundets tiltagende mani med at kontrollere forbrugernes bevægelser, men det forbliver i mine øjne mest af alt en sjov og kropslig oplevelse.
Den kreative udstilling rummer også James Patterns underholdende butik. Her kan man scanne en række varer og dermed, ved hjælp af lyde som en geigertæller, teste en række kendte, multinationale firmaers grad af etik og miljøsvineri. Det smukkeste væk er dog skabt af Eduardo Kac. Hans gen-manipulerede tobaksplante svajer majestætisk på netop det skakfelt, hvor Kasparov tabte til en computer i det 36. træk. Det er blot ærgerligt, at man for at spare otte tusind kroner til påkrævet vagtpersonale i stedet har valgt den nemme løsning, at skære den farlige plantes rod væk. For nok slipper man på den måde for besøg af Greenpeaceaktivister, men til gengæld mister man sensationen, spændingen og magien. Her kunne man netop have udfordret grænsen. Den nu kastrerede udstilling er alligevel bestemt værd at se.
Henrik Broch-Lips

På grænsen
International digitalkunst kurateret af Annette Damgaard. Århus Kunstbygning. Katalog 100 kr. Til 26. november.


Back to Kac Web